Sunday 24 August 2014

30+ výhod heterosexuality

Abych řekla pravdu, donedávna jsem se příliš o problematiku menšinových sexualit nezajímala. Gayové ani lesbičky mi nevadili a nechápala jsem, proč chtějí nějaké pochody světovými metropolemi. Moc kamarádů mimo svoji třídu gymnázia jsem neměla a nikdo v mém okolí nebyl otevřeně LGBT nebo Q (lesbian, gay, bisexual, transgender, questioning). Prostě taková normální holka z rodiny vysokoškoláků střední třídy.

To se začalo měnit před pár lety. Mimo jiné i díky internetu jsem si našla hodně nových kamarádů, se kterými nás spojují společné zájmy, ať už klasická nebo rocková hudba, sci-fi, fantasy, lingvistika... A tak, jak rozličné jsou naše zájmy, jsme rozliční i my - včetně sexuální orientace. V současnosti mám alespoň jednoho kamaráda u každého z oněch pěti písmenek a jsem hrdá, že se mohu nazvat jejich přítelkyní. Díky nim jsem poněkud přehodnotila svůj pohled a letos mi už potřetí bylo ctí se účastnit akce Prague Pride.

A nejen to. Občas na Facebooku sdílím nějaký ten obrázek týkající se lidských práv, včetně práv sexuálních menšin. A občas reaguji na homofobní příspěvky. Musím. Homofobie nejen uráží mě, jako heterosexuála, ale hlavně uráží některé moje přátele, a to nikomu nedaruju!

V souvislosti s Prague Pride se vyrojila spousta článků od autorů odsuzující homosexualitu jako takovou, ale já bych se dnes ráda podívala na ty, kteří se v zásadě nepovažují za homofoby, ale nechápou: "Proč musí mít svůj průvod Prahou?" "Proč musí do ulic vykřikovat to, že jsou gayové? Já taky nepokřikuju, že jsem hetero!" "Ať si každý doma dělá, co chce, ale tohle je proti dobrým mravům!" nebo "Aby se už člověk styděl, že je heterosexuální muž!" Taková variace na "Nejsem homofob, ale..."

Připadá vám, že se nikdo nebere o vaše práva, když nemáte "straight pride"? A jste si opravdu jistí, že takovou akci potřebujete? Při brouzdání Internetem v hledání pěkně formulované odpovědi na tuto otázku jsem narazila na skvělé stránky itspronouncedmetrosexual.com, zabývající se tematikou unáhlených úsudků, identity a utlačování ve všech oblastech, které se týkají sexuality. V jednom článku autor (heterosexuální muž, pokud vám na tom záleží) shrnul přes třicet věcí každodenního života, které nám heterosexuálům připadají naprosto běžné, ale pro člověka s odlišnou orientací jsou součástí celoživotního maratonu nepříjemných situací, problémů a překážek. Zde jsem pro vás přeložila ty, které jsou relevantní i v České republice. Ne proto, že bychom se měli stydět za to, že jsme heterosexuálové, ale proto, že bychom se měli snažit ostatní pochopit.

"Někdy je snadné zapomenout, jak dobře se vlastně máme."
"Máš pravdu. Zkusme zapomínat méně často."
"Souhlas!"
  1. Okamžitý přístup k vašemu milovanému / vaší milované v případě nehody.
  2. Veřejné uznání a podpora vašemu vztahu (např. gratulace k zasnoubení).
  3. Vyjádření něžnosti na veřejnosti, aniž byste museli očekávat nepřátelskou nebo násilnou reakci okolí.
  4. Bydlení s partnerem / partnerkou bez skrývání.
  5. Vyjádření lítosti, když vztah skončí rozchodem nebo smrtí a podpora okolí.
  6. Společenské přijetí sousedy, kolegy, přáteli.
  7. Poznávání romantiky a vztahů z fiktivních příběhů a televize.
  8. Vzory vašeho pohlaví a sexuální orientace.
  9. Pozitivní vzory, se kterými se můžete identifikovat, v médiích.
  10. Očekávání, že budete pořád obklopeni lidmi stejné sexuální orientace (nemuset se bát, že jste jediný člověk vaší orientace ve třídě, v práci, při společenské příležitosti).
  11. Možnost otevřeně mluvit o svém vztahu, dovolené, plánování rodiny.
  12. Možnost vychovávat, adoptovat, učit děti, aniž by si okolí myslelo, že je chcete zneužívat nebo převychovat na svoji sexualitu.
  13. Absence intimních otázek typu: "Jak to vy dva děláte?"
  14. Společné jmění partnerů.
  15. Automatický společný nájem.
  16. Absence nutnosti lhát nebo skrývat činnosti typické pro ženy / muže.
  17. Jednání, oblékání se, vyjadřování se jak chcete, bez strachu, že to bude bráno jako obraz lidí vaší orientace.
  18. Možnosti učit nebo přednášet o LGBT, aniž by vás někdo osočoval, že šíříte svoji "homo agendu".
  19. Společné opatrovnictví dětí.
  20. Možnost jít kamkoliv, aniž byste se museli obávat obtěžování, fyzického útoku nebo zabití z důvodu vaší sexuální orientace.
  21. Mít normální svatbu.
  22. Vědomí, že vaše základní lidská práva nebudou umenšena nebo zrušena kvůli tomu, že některým lidem vadí vaše orientace.
  23. Očekávání, že vaše děti dostanou ve škole materiály, které podporují model vaší rodiny a že je nikdo nebude učit, že vaše orientace je "perverzní".
  24. Příslušnost k církvi dle vašeho výběru.
  25. Vědomí, že nebudete vyhozeni z práce nebo nepovýšeni kvůli vaší sexuální orientaci.
  26. Nebýt žádán školou svého potomka, aby jen jeden z vás šel na třídní schůzky, aby se ostatní rodiče nepohoršovali.
  27. Provozování sportu, aniž by na vás v šatnách všichni podezřívavě civěli.
  28. Pronájem nebo podnájem, aniž byste se museli bát, že vás domácí vyhodí, když zjistí vaši orientaci.
  29. Vědomí, že lidé kolem vás budou pořád vnímat stejně, i když se přiznáte ke své sexuální orientaci.
  30. Absence lidí, kteří by si mysleli, že vaše orientace je psychická choroba.
31 - Bonus: Netřeba coming-outu. To není nic příjemného. I když, jak říká Ash Beckham v tomto skvělém Ted proslovu, všichni máme své coming-outy.
Státy USA, kde vás můžou vyhodit z práce za to, že jste gay.
Kde jsou ty časy, kdy pro nás byla Amerika symbolem svobody...

3 comments: